• Az Innováció szabadsága
  • Telefon: +36 (46)505-266 E-mail: info@innolibre.hu Cím: 3525 Miskolc, Dayka Gábor út 1-7. "A" épület Fsz. 6.
Digitális tananyagfejlesztés
Suliklub
Digitális tananyagfejlesztés
Suliklub

digikep-1Középiskolás diákok számára fejlesztett, tantárgyi és tantárgyközi ismeretek elsajátításához kínálunk interaktív, változatos, és szórakoztató gyakorlóterepet a szövegértés, a gazdaság és az informatika területén.

Célunk nemcsak a tanárok munkájának eredményesebbé tétele, hanem a 9-10-11-12 évfolyamos diákok ismereteinek elmélyítése, tanulási stratégiáik bővítése olyan formában, amely a tanórákhoz képest változatosságot jelent, új élményt ad. Fontos szempont volt a közösségépítés és a szociális kompetenciák fejlesztése.

A grafikai munkák egy része – a nemzetközi hírű karikaturistát – Szűcs Éduát dicséri. A tananyagfejlesztők országosan elismert tankönyvszerzők, zömmel gyakorló középiskolai tanárok, neves szakemberek.

A kompetenciaterületek és a tantárgyi tartalmak összeköthetőek és kombinálhatóak, egy vagy több évfolyamhoz is hozzárendelhetőek. A részletes keresés több képességfejlesztési szempontok szerinti válogatást tesz lehetővé.

Lehetőség van mérő és önellenőrző eszközök, feladatok válogatására is tantárgyanként, évfolyamonként.

Gondoltunk azokra a diákokra is, akik tanulási nehézséggel küzdenek. Nemcsak feladatokkal, hanem módszertani útmutatókkal is segítjük a tanárokat és tanulási stratégiával, tanácsokkal az érintett diákokat.

A három nagy terület köré szerveződő tananyag tantárgyi témakörökhöz is kapcsolódik. Az egyes területek tartalmai tematikusan tananyagcsoportokba rendeződnek. Egy tananyagcsomagban van egy új ismeretet bemutató tananyag (tudásbázis), ehhez kapcsolódnak feladatok, érdekességek, képek, filmek, animációk, hangok.

A tananyagok feldolgozhatóak egyéni és csoportos formában is, tanórai valamint otthoni projektfeladatként is.

Ízelítőül néhány tananyag és feladattípus:

Digitális tananyag megrendelése

A digitális tartalmak a TÁMOP 3.1.2-12 jelű „Új tartalomfejlesztések a közoktatásban” című kiemelt projekt során keletkeztek.  Az akkreditálást követően a tananyagok felkerültek az Oktatási Hivatal tankönyvjegyzékére.

Mindhárom általunk készített online anyag ugyanabba a MOODLE távoktatási keretrendszerbe került elkészítésre. A fejlesztés része volt az is, hogy a MOODLE-t testre szabva alkalmassá tegyük az anyagok/feladatok minél egyszerűbb elérésére és felhasználására.

A tananyag használata az intézmények és tanárok számára ingyenes.

A digitális tartalmakhoz az alábbi három féle módon juthat hozzá:

Közoktatási intézmények számára – amennyiben ennek technikai feltételei az intézményben adottak – ettől az évtől kezdődően lehetőség van a teljes tartalom saját szerverükre való feltelepítésére is.

A megoldás amellett, hogy jelentősen meggyorsítja a tartalmak elérhetőségét, és kiküszöböli a hálózati sávszélességi korlátok okozta esetleges sebesség csökkenést,  lehetővé teszi az intézmény pedagógusainak és diákjainak személyre szabott, külön kezelését is.

A telepítés nem jelent különösebb felkészültséget (leírást biztosítunk hozzá), de javasoljuk, hogy a rendszergazda végezze el (rendszergazdai jogosultságot igényel).

A teljes tartalom letölthető interneten keresztül (10 GB) vagy kérheti, hogy pendrive-on küldjük meg az iskolának. (A pendrive és a postaköltség árát az intézményeknek utánvéttel kell fizetnie, melynek díja: 5500 Ft.)

A tartalom megrendeléséhez az oktatási intézmény neve, OM azonosítója, valamint a megrendelő neve és email címe szükséges. Ha a letöltés mellett döntenek, úgy az ehhez szükséges adatokat az intézmény hivatalos email címére továbbítjuk.

Telepítés módja

A teljes tartalom természetesen elérhető online felületen is, melyhez személyre szabott hozzáférést tudunk biztosítani. Abban az esetben javasoljuk az on-line elérést, amennyiben kizárólag néhány pedagógus kolléga szeretné az anyagokat felhasználni.

Ha ezt a megoldást választják, a pedagógusok saját felhasználónevet és jelszót kapnak, melynek segítségével beléphetnek az online felületre. Ezt a felhasználási formát – figyelembe véve az iskolák sávszélességi adottságait –  intézményenként maximum 5 fő felhasználóig javasoljuk.

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező!